Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Στη βόρεια πλευρά των Κυκλάδων ανάμεσα στην Εύβοια και την Τήνο βρίσκεται η Άνδρος. Είναι το ορεινό νησί με τα ψηλά βουνά που σας κλείνουν το μάτι αλλά και τις πολλές εύφορες πράσινες κοιλάδες που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα Κυκλαδονήσια, αποκαλύπτωντας στον επισκέπτη ενός εντελώς διαφορετικό αλλά εξίσου πανέμορφο τοπίο.
Η αρχαία Υδρούσα, όπως λεγόταν λόγω των άφθονων τρεχούμενων νερών της, στιγματισμένη από την ιστορία της ναυτικής της παράδοσης κουβαλάει μια θλίψη κρυμμένη σ’ ένα χαμόγελο και μια λεβεντιά μοναδική.

Θαλασσινός προορισμός
Για να φτάσετε στην Άνδρο θα χρειαστεί να πάρετε πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας διανύοντας μια απόσταση περίπου 2 ωρών. Αν προτιμήσετε το ταχύπλοο, θα γλιτώσετε μια ώρα. Θα κατεβείτε στο λιμάνι Γαύριο, το οποίο απέχει 31 χιλιόμετρα από τη Χώρα και αποτελεί κομβικό σημείο προς πάσα κατεύθυνση στο νησί.

Με το που θα κατεβείτε στο λιμάνι, θα νιώσετε αμέσως μια παράξενη αύρα που συνδέεται άμεσα με την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι αυτή η χαρμολύπη που πλανιέται στον αέρα χαρακτηρίζοντας σχεδόν κάθε οικογένεια στο νησί, για τον αποχωρισμό και την επιστροφή των ναυτικών. Η νοσταλγία για τα γλέντια στο καράβι, το δέσιμο μεταξύ των ναυτικών, τις εξωτικές ομορφιές σε μέρη μακρυνά που ο νους δεν βάζει εναλάσσεται με τον εφιάλτη του άμεσου κινδύνου για τη ζωή τους στις φουρτούνες, την έντονη σκέψη για τις γυναίκες και τα παιδιά τους και γίνονται δάκρυα στα μάτια, όταν μένουν ξάγρυπνοι μια νύχτα ολόκληρη για να δουν από μακρυά σαν σκιά τα βουνά της Κρήτης, να θυμηθούν Ελλάδα.

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Σουλατσάροντας στη «Μικρά Αγγλία»
Βλέποντας τη πόλη από απόσταση θα δείτε σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια να στριμώχνονται σε μια στενή λωρίδα γης επάνω στη θάλασσα.Τα κλασικά αρχοντικά που θα συναντήσετε κυρίως εδώ φανερώνουν την αίγλη του παρελθόντος, μιας και τούτο το μέρος είναι η πατρίδα των καπεταναίων. Ειδικά τη δεκαετία του ’60, η Άνδρος αποτελούσε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Μαζεύτηκε τόσος πλούτος που κάποιοι την ονόμασαν «Μικρά Αγγλία» θέλοντας να την παρομοιάσουν με τη χώρα αυτή.

Ξεκινώντας τη βόλτα σας στη Χώρα, θα εκπλαγείτε από τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που διαθέτει, όπως αυτό της Σύγχρονης Τέχνης του κυρίου Γουλανδρή με εντυπωσιακά έργα και γλυπτά στο ένα κτίριο και διάφορες περιοδικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών στο άλλο κτίριο. Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη αποτελεί τον παράδεισο για όσους αγαπούν το διάβασμα μιας και εκεί θα βρουν πάρα πολλές παλιές και νέες εκδόσεις βιβλιών ενώ οργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο πάντα την ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πνευματικής κληρονομιάς.

Ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος προσφέρεται για σεργιάνι καθώς θα προσπερνάτε χαμογελαστούς ηλικιωμένους και νεότερους κυρίους να απολαμβάνουν το καφέ και το γλυκό τους, μέχρι να καταλήξετε στην πλατεία της Ρίβας με το χάλκινο άγαλμα του Αφανούς Ναύτη. Λίγο πιο κάτω, χτυπάει η τουριστική καρδιά της πόλης με πλήθος από εμπορικά για να κάνετε τις αγορές σας. Κατεβείτε τα σκαλιά αριστερά της πλατείας και ανάψτε ένα κερί στο εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής. Από εκεί θα αγναντέψετε και τον ξεχωριστό φάρο Τουρλίτη που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο.

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Οι γύρω περιοχές και οι ζηλευτές παραλίες
Στον όρμο του Κορθίου θα αντικρύσετε έναν ήσυχο γραφικό οικισμό πλάι στη θάλασσα με παραδοσιακά σπίτια και στενά δρομάκια και με επιλογές για τις βουτιές όπως η Αγία Αικατερίνη και το Βίντζι. Η πιο κοντινή και πολύ φημισμένη παραλία είναι Της γριάς το πήδημα μ’ έναν ογκώδη και εντυπωσιακό βράχο που από μακρυά φαίνεται σαν να κόβει τη θέα σε δυο κομμάτια. Η ονομασία αυτή αποδίδεται στο μύθο που ήθελε μια γριά κατά τη διάρκεια της πολιορκίας να πηδάει από αυτό το σημείο γενόμενη βράχος, μην αντέχοντας τις τύψεις της για την προδοσία του μυστικού περάσματος στον κατακτητή.

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Στο Μπατσί μπορείτε να κολυμπήσετε στην υπέροχη παραλία του χωριού με τη ξανθή άμμο και τα γαλάζια νερά και να χαρείτε τον κοσμοπολίτικο αέρα της περιοχής εναρμονισμένο πλήρως με το τοπικό χρώμα. Αν σας παίρνει ο χρόνος, μείνετε ως τη δύση του ηλίου. Είναι πραγματικά υπέροχη. Στα Αποίκια αξίζει να περάσετε έστω και για λίγο, για να πιείτε νερό από την ιαματική πηγή της Σάριζας και να θαυμάσετε την επιγραφή στην μαρμάρινη κρήνη: «Χαίρε ξένε και να θυμάσαι, όταν γυρίσεις στην πατρίδα σου, ότι τη ζωή σου την αφήνεις σ’ εμένα.».

Σε όλο το νησί υπάρχουν δεκαπέντε υγροβιότοποι που λειτουργούν σαν πραγματικές οάσεις γεμάτες πράσινο και τρεχούμενα νερά αποτελώντας φυσική φωλιά για χιλιάδες πουλιά. Στην παραλία της Άχλας θα φτάσετε με καϊκι. Ακριβώς πίσω από την παραλία κάντε μια βόλτα και θα χαθείτε σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο γεμάτο από χρώματα, αρώματα και υπέροχους ήχους. Στη διαδρομή με το καϊκι, θα περάσετε από ένα απόκρημνο κομμάτι στεριάς γεμάτο βράχια που μοιάζει να επιπλέει στον αφρό της θάλασσας, το οποίο είναι καταφύγιο για το απειλούμενο είδος καφέ γερακιού, το Μαυροπετρίτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού του είναι συγκεντρωμένο εδώ.

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Τοπικά εδέσματα και ξεκούραση
Τα περισσότερα εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια για τη νυχτερινή σας διασκέδαση βρίσκονται στο Γαύριο, στο Μπατσί και στη Χώρα. Πολύ καλές επιλογές στην πόλη της Άνδρου είναι «Η Τερψιχόρη του Περτέση» με ανδριώτικες λιχουδιές και το μεζεδοπωλείο η «Ενδοχώρα». Όπου κι αν πάτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα φρουτάλια (ομελέτα από νόστιμα ντόπια λουκάνικα, φρέσκο τυρί και άλλα) καθώς επίσης το τυρί αρμεξιά και το κεφαλάκι που κάνουν πολύ ωραίο συνδυασμό με τις καρύδες τουρσί (άγρια χόρτα). Για επιδόρπιο, εξαιρετική γεύση έχουν οι παστελαριές (σύκα φουρνισμένα γεμιστά με καρύδι και σουσάμι) και φυσικά τα αμυγδαλωτά και τα καλσούνια.

Στο Anemos Studios στο Μπατσί, θα απολαύσετε διαμονή σε περιποιημένα δωμάτια με εξαιρετική θέα στο πέλαγος, σημαντικές παροχές και σε τιμές προσιτές. Τα διαμερίσματα «Ραστώνη» στη Χώρα είναι νεόκτιστα παραδοσιακά κτίρια με πρώτη ύλη την πέτρα και το ξύλο αποπνέοντας μιαν αυθεντικότητα. Ενδείκνυνται για διανυκτέρευση σε ένα όμορφο περιβάλλον με άμεση εξυπηρέτηση.

Άνδρος, βυθισμένη στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε

Αναχωρώντας από τούτη τη λουλουδιασμένη γη, θα νιώσετε υπέροχα που την επισκεφτήκατε κι ίσως μετανιώσετε που δεν το κάνατε νωρίτερα. Είναι όμορφη και αδιαμφισβήτητα αλλιώτικη από όλα τα νησιά δίνοντας την αίσθηση μιας αέναης ακμής που μοιάζει να μην σταματά ποτέ. Είναι η Άνδρος η θαλασσινή που οι ιστορίες της θα σας μεταδώσουν κάτι από την αρχοντιά της, για να φύγετε από εδώ ένα πόντο «ψηλότεροι» και ακόμα πιο περήφανοι για το καθαρό τοπίο της Ελλάδας μας, αυτό ..που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου