Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Περτούλι - Ελάτη


Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Περτούλι...

Κλίμα - Πότε να πάτε   
Το υψόμετρο είναι μεγάλο (1200μέτρα) και το κρύο το χειμώνα έντονο. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που πήγαμε κατά διαστήματα χιόνιζε αλλά χωρίς να το στρώσει. Καλύτερη εποχή για μένα να πάτε αλλά μάλλον και η πιο δύσκολη, είναι ο χειμώνας λόγω της απερίγραπτης ομορφιάς των χιονισμένων βουνών. Ντυθείτε καλά όμως…Αλλά και το καλοκαίρι προσφέρεται. Από ότι μας είπαν οι ντόπιοι ο τόπος γεμίζει με ζωή.

Τοποθεσία  
Στο ορεινό τμήμα του Νομού Τρικάλων, στην οροσειρά της Πίνδου. Το Περτούλι έχει περίπου 1200 μέτρα υψόμετρο. Όλη η περιοχή είναι κατάφυτη από έλατα.


Πώς να φτάσετε
Από Αθήνα ακολουθήστε την εθνική οδό μέχρι τη Λαμία. Από εκεί ακολουθήστε τον παλιό δρόμο μέσω Δομοκού για Τρίκαλα.. Πριν μπείτε στα Τρίκαλα θα δείτε μια διασταύρωση με φανάρια που λέει προς Πύλη. Στρίψτε και συνεχίστε όλο ευθεία. Σε κάποια στιγμή θα βρεθείτε σε μια διασταύρωση όπου προς μια κατεύθυνση η πινακίδα δείχνει προς λίμνη Πλαστήρα και προς την άλλη για Ελάτη και Περτούλι. Ακολουθήστε τη δεύτερη και μετά από καμιά ώρα θα φτάσετε στο Περτούλι. Η Ελάτη βρίσκεται πιο χαμηλά και περίπου ένα μισάωρο πριν το Περτούλι.

Μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολες. Το αντίθετο. Πρόκειται για ορεινό δίκτυο οπότε οι στροφές δίνουν και παίρνουν. Ευτυχώς μόνο που υπάρχει καλή σήμανση. Μάλιστα το ένα βράδυ που συναντήσαμε πυκνή ομίχλη η καλή σήμανση και η διαγράμμιση μας έσωσαν! Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους βράχους που πέφτουν στο δρόμο από το σαθρό έδαφος. Προσέξτε μην πατήσετε καμία μεγάλη κοφτερή πέτρα και σκίσετε κανένα λάστιχο.

Χρήμα
Αν χρειαστείτε ΑΤΜ θα βρείτε στην Ελάτη και στην Πύλη.

Υγεία
Στην Ελάτη υπάρχει φαρμακείο και Αγροτικό Ιατρείο. Κέντρο Υγείας θα βρείτε στην Πύλη.

Επικοινωνία
Με τα κινητό δεν θα έχετε πρόβλημα. Μόνο εάν πάτε πεζοπορία και βγείτε σε καμιά κορυφή…

Ενημέρωση
Εφημερίδες και περιοδικά θα βρείτε μόνο στην Ελάτη στο περίπτερο που υπάρχει στην πλατεία.


Διαμονή    
Όλη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από παραδοσιακούς πετρόκτιστους ξενώνες. Θα σας συνιστούσα ωστόσο να προτιμήσετε κάποια επιλογή λίγο πιο έξω από το Περτούλι και την Ελάτη ώστε να αποφύγετε το συνωστισμό. Εμείς μείναμε στο ξενώνα «Εύχαρις» που βρίσκεται στο χωριό Πύρρα (περίπου είκοσι λεπτά μετά το Περτούλι). Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πολύ καλύτερο από ότι περιμέναμε. Πολύ καθαρό, ζεστά δωμάτια με όμορφη και αρμονική διακόσμηση, ωραία θέα στις χιονισμένες ελατοκορυφές και πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες. Διαθέτει μέχρι και παιδότοπο για τα παιδιά ώστε να μην ενοχλούν. Η τιμή για το δίκλινο ήταν στα 90 ευρώ (πιστέψτε με, τα αξίζει τα λεφτά του!). Μοναδικό μειονέκτημα ότι δεν λειτουργεί όλο το χρόνο. Λίγο πιο πάνω από το «Εύχαρις» βρίσκεται άλλος ένας πολύ όμορφος ξενώνας, η «Βίγλα», που λειτουργεί όλο το χρόνο, ακόμα και τις καθημερινές. Όσο τώρα για τη διαθεσιμότητα των δωματίων, καλύτερα μην πάτε σαββατοκύριακο ή κάποιο τριήμερο χωρίς να έχετε κάνει κράτηση. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχε πολύ κόσμο. Το «Εύχαρις» διαθέτει δική του ιστοσελίδα για να το δείτε.

Φαγητό
Αν μη τι άλλο στο βουνό θα σας ανοίξει η όρεξη! Η περιοχή διαθέτει πολλές ταβέρνες για να επιλέξετε. Όσο για το μενού, τι άλλο από ντόπια κρέατα, παραδοσιακές πίτες και σαλάτες με φρέσκα χόρτα; Επίσης προσφέρεται και κυνήγι με το αγριογούρουνο και το λαγό να έχουν την τιμητική τους. Σας προτείνω την «Ταβέρνα του Παναγιώτη» στο Περτούλι. Καθίστε στη κλειστή βεράντα με θέα τα χιονισμένα έλατα και απολαύστε ντόπιο κρασί. Το προσωπικό είναι πολύ φιλόξενο ενώ δεν λείπουν τα κεράσματα και τα επιδόρπια στο τέλος! Άλλη μια επιλογή είναι η «Πύρρα και ο Δευκαλίωνας» στην Πύρρα. Θα τη βρείτε μπαίνοντας στο χωριό. Πρόκειται για μια ταβέρνα που μόλις άνοιξε ένα ζευγάρι μηχανικών που αγάπησε την περιοχή. Οι ιδιοκτήτες και εδώ πολύ φιλόξενοι με τα κεράσματά τους και την πλάκα τους. Στην Ελάτη τώρα ξεχωρίζει το εστιατόριο «Δειπνοσοφιστής». Έχετε υπόψη σας ότι στην Ελάτη υπάρχει και γυράδικο για γρήγορες και πρόχειρες λύσεις.

Διασκέδαση  
Στο Περτούλι υπάρχουν αντικριστά δύο πολύ ζεστά και όμορφα καφέ-μπαρ στην έξοδο του χωριού με κατεύθυνση προς την Πύρρα τα οποία κρατούν κόσμο μέχρι αργά. Στην Ελάτη οι επιλογές είναι περισσότερες. Ωραία μπαράκια είναι τα Κεχρί, Κρύπτη, Ανεράδα και Πρίγκηπας. Από ότι μας είπαν η Ελάτη διαθέτει και μπουζούκια!! Για καφέ μπορείτε να πάτε και στο χιονοδρομικό. Προτιμήστε όμως να ανεβείτε με το lift στο σαλέ που βρίσκεται στην κορυφή και όχι σε εκείνο που βρίσκεται στην αρχή. Το δεύτερο δεν λέει τίποτα. Το lift λειτουργεί μέχρι τις 16:00.


Δραστηριότητες  
Η περιοχή διαθέτει πλήθος από δραστηριότητες να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία μέσα στα έλατα, να νοικιάσετε mountain bike ή να κάνετε ιππασία στην περιοχή του χιονοδρομικού (μεταξύ Ελάτης και Περτουλίου). Φυσικά στο χιονοδρομικό μπορείτε να κάνετε σκι χρησιμοποιώντας το lift για να ανεβείτε στην κορυφή. Μην φανταστείτε ωστόσο κανένα χιονοδρομικό μεγέθους Παρνασσού…Ένα μικρό χιονοδρομικό είναι το οποίο μάλιστα ξεκινάει αρκετά χαμηλά (στα 1300μέτρα) με αποτέλεσμα να κλείνει νωρίς. Αρχές Μαρτίου που πήγαμε εμείς και μόνο σκι δεν έκανες…Από ένα τέτοιο μέρος δεν θα μπορούσε να λείπει το ράφτινγκ. Στην περιοχή «Τριπόταμο» έχει εγκαταστάσεις η Trekking Hellas όπου μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ στα ορμητικά νερά του ποταμού. Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ οργανωμένες καθώς διαθέτουν μέχρι και ιατρείο. Για να πάτε ακολουθήστε το δρόμο μετά το Περτούλι και αφού περάσετε από την Πύρρα και τη Δέση συνεχίστε μέχρι να βρείτε πινακίδα προς Καλαμπάκα. Ακολουθήστε την και λίγο θα φτάσετε. Συνολικά θα χρειαστείτε καμιά ώρα.

Ψώνια  
Υπάρχουν μαγαζάκια με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα τόσο στο Περτούλι όσο και στην Ελάτη. Μεταξύ άλλων μπορείτε να βρείτε είδη δώρων, γλυκά κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, μέλι, βότανα, μανιτάρια του δάσους, χυλοπίτες και πολλά άλλα. Στην Ελάτη μάλιστα έχει κατασκευαστεί υπαίθρια αγορά με επιδοτούμενο πρόγραμμα όπου οι ντόπιοι μπορούν να πωλούν την πραγμάτεια τους. Τα σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας υπήρχαν και πολλοί υπαίθριοι πάγκοι στο δρόμο Ελάτη-Περτούλι που πουλούσαν ανάλογα προϊόντα. Την Καθαρά Δευτέρα ο χαλβάς είχε την τιμητική του.

Pertouli - The fountain - Pertouli, Trikala

Φυσικά τοπία  
Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης. Τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει άγριες βουνοκορυφές, ατελείωτα ελατοδάση και πολλά ποτάμια, μικρά και μεγάλα. Από την περιοχή άλλωστε πηγάζει και ο Αχελώος για να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι του μέχρι το Ιόνιο. Σχηματίζονται επίσης πολλές μικρές λιμνούλες από τα χιόνια που λιώνουν που θυμίζουν έντονα αλπικό τοπίο. Τέτοιες λίμνες θα συναντήσετε στην περιοχή του χιονοδρομικού που είναι γνωστή ως «Περτουλιώτικα λιβάδια».

Εκκλησίες και Μονές
Η περιοχή έχει εκκλησίες μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς. Πετρόκτιστες που δένουν τέλεια με το γύρω περιβάλλον. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του του Τίμιου Σταυρού στα Δολιανά. Πρόκειται για ένα κτίσμα σπάνιας αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα με τρια κλίτη και 13 τρούλους.Για να πάτε ακολουθήστε το δρόμο μετά το Περτούλι και τη Δέση και στρίψτε προς Καλαμπάκα. Επίσης λίγο μετά τη Δέση θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου φωλιασμένη κάτω από ένα τεράστιο βράχο. Παρκάρετε και πηγαίνετε μια βόλτα διασχίζοντας το μικρό γεφυράκι που περνάει πάνω από το ρέμα. Άλλη μια όμορφη και με μοναδική θέα εκκλησία είναι η Αγία Παρασκευή μεταξύ Περτουλίου και Πύρρας. Η θέα εδώ προς το χωριό της Πύρρας είναι το κάτι άλλο. Νομίζεις ότι βλέπεις αεροφωτογραφία. Στο γύρω χώρο υπάρχουν παγκάκια για να καθίσετε.


Μουσεία  
Στην Πύρρα υπάρχει μικρό λαογραφικό μουσείο με εκθέματα της περιοχής. Διαθέτει πολύ όμορφες παραδοσιακές φορεσιές.

Άλλα αξιοθέατα  
Στην περιοχή υπάρχουν πετρόκτιστα τοξωτά γεφύρια όπως αυτά την Ηπείρου! Το πιο γνωστό είναι αυτό που βρίσκεται λίγο μετά την Πύλη στο δρόμο προς Ελάτη. Μια βόλτα την αξίζει ενώ προσφέρεται για φωτογραφίες. Αν το διασχίσετε, στην απέναντι πλευρά υπάρχει πλακόστρωτο μονοπάτι για περπάτημα στις όχθες του ποταμού. Δίπλα στο γεφύρι υπάρχει αναψυκτήριο.

Διαδρομές


Εντός
Η περιοχή διαθέτει πολλούς δασικούς δρόμους για περπάτημα στη φύση. Σας προτείνω να πάτε προς το χωριό Δέση. Εκεί, λίγο πριν μπείτε στο χωριό ξεκινάει ένας μικρός ανηφορικός δασικός δρόμος με μια μικρή πινακίδα που λέει προς «Καταρράκτες». Αν έχετε 4x4 όχημα μπορείτε να ανεβείτε και με το αυτοκίνητο. Για απλό ΙΧΕ καλύτερα όχι γιατί θα συναντήσετε πολλές πέτρες πεσμένες στο δρόμο. Εμείς ανεβήκαμε με τα πόδια. Η διαδρομή είναι ανηφορική και από τα μέσα και πάνω συναντήσαμε χιόνι. Όλα ήταν κατάλευκα (μοναδική αίσθηση!). Για να φτάσετε στους καταρράκτες που σχηματίζει το νερό που λιώνει από τα χιόνια θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα χαλαρής πεζοπορίας. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη (περίπου 4 χλμ) αλλά είναι η ανηφόρα που καθυστερεί. Στο τελευταίο χιλιόμετρο πριν φτάσετε το υψόμετρο είναι μεγάλο, τα έλατα έχουν αραιώσει και η θέα είναι φανταστική! Μια άλλη πρόταση είναι να πάτε στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Περτουλιώτικα Λιβάδια». Πρόκειται για ομαλή περιοχή με δάσος από έλατα και καταπράσινα ξέφωτα. Την εποχή που λιώνουν τα χιόνια σχηματίζονται πολλά μικρά ποταμάκια και λιμνούλες. Από εκεί ξεκινάει και το χιονοδρομικό. Η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες όπως mountain bike, πικ νικ αλλά και ιππασία (υπάρχει φάρμα με άλογα!). Αξίζει επίσης να πάτε στην περιοχή «Τριπόταμα» που βρίσκεται ανεβαίνοντας καμία ώρα μετά το Περτούλι στο δρόμο προς Καλαμπάκα. Στο σημείο αυτό ενώνονται τα ποτάμια προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Εκεί θα βρείτε να κάνετε rafting και άλλες δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, mountain bike κ.α. Επίσης υπάρχει οργανωμένος χώρος με παγκάκια και παιδική χαρά.


Εκτός  
Λίγο πριν το Περτούλι, μεταξύ Ελάτης και Περτουλίου, υπάρχει μια πινακίδα που λέει προς Καλαμπάκα. Ακολουθήστε την για να πάτε στα Μετέωρα. Η απόσταση είναι περίπου 35 χλμ και θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω από μια ώρα χαλαρής οδήγησης. Μπαίνοντας στην Καλαμπάκα πηγαίνετε προς το χωριό Καστράκι και από εκεί συνεχίστε με το αυτοκίνητο την ανηφορική διαδρομή για τις Μονές του Μεγάλου Μετεώρου και του Βαρλαάμ. Η πρώτη είναι η πιο γνωστή και μαζεύει πλήθος κόσμου. Θα έλεγα ότι έχει και τα περισσότερα για να δει κάποιος. Είναι ανοικτή καθημερινά εκτός Τρίτης και Τετάρτης 09:00 με 16:00. Αξίζει να δείτε το μουσείο και το σκευοφυλάκιο. Η δεύτερη είναι πιο μικρή και ήρεμη. Εδώ θα δείτε ένα ξύλινο βαρέλι κρασιού 12000 λίτρων που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί! Κυριακή πρωί πάντως που πήγαμε εμείς γινόταν ένας μικρός πανικός, ειδικά στην πρώτη μονή. Πούλμαν, ΙΧΕ όλοι εκεί. Ίσως δυσκολευτείτε λίγο να παρκάρετε.

Τι να προσέξετε  
Κυρίως ότι αφορά τις μετακινήσεις. Στο δρόμο πολύ συχνά υπήρχαν μικρές και μεγάλες πέτρες που είχαν αποκολληθεί από το σαθρό έδαφος. Για αυτό το λόγο μην τρέχετε στις στροφές γιατί δεν ξέρετε τι θα συναντήσετε πάνω στη στροφή. Προσοχή επίσης το βράδυ εάν πέσει ομίχλη. Αν και υπάρχει σήμανση τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Οικονομία
Οι τιμές στο φαγητό και το ποτό είναι κάτι παραπάνω από καλές. Έξι άτομα για φαγητό πληρώσαμε μόλις 92 ευρώ και πιστέψτε με, δεν μπορούσαμε να φάμε άλλο. Ανάλογη κατάσταση και στο ποτό.

Οικολογία
Αν και τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς δεν λείπουν τα σκουπίδια που πετούνε διάφοροι Ελληνάρες…Ευτυχώς το φαινόμενο δεν είναι έντονο. Πρέπει να έχουν βάλει το χεράκι τους εδώ οι τοπικές αρχές μαζεύοντας ότι μπορούν…

Εντυπώσεις
Πρόκειται για ένα μέρος απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς που σε χαλαρώνει και σε ξεκουράζει. Ιδανικός προορισμός για «αποτοξίνωση» από τους ρυθμούς της πόλης. Στα πολύ θετικά η εναμόρνιση των οικισμών με το περιβάλλον και η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα. Ευτυχώς δεν υπάρχουν οι γνωστές κιτς παρεμβάσεις που συναντάμε σε άλλους προορισμούς ενώ ότι γίνεται φαίνεται να ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο. Πολύ θετική έκπληξη ήταν και η φιλοξενία των ντόπιων σε συνδυασμό με τον άψογο επαγγελματισμό τους. Πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν ενώ στα καταστήματα δεν τσιγκουνεύονταν το κέρασμα. Μπράβο!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου