Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Πάτμος, το νησί της αποκάλυψης


Η Πάτμος είναι ένα μικρό νησί σε σχήμα ιππόκαμπου και είναι ένα από τα βορειότερα νησιά των Δωδεκανήσων. Σε αντίθεση με άλλα νησιά που ανήκουν στα Δωδεκάνησα, η Πάτμος είναι ένα ηφαιστειογενές και άγονο νησί με ελάχιστο πράσινο.

Η Πάτμος λέγεται και Νησί της Αποκάλυψης επειδή εκεί γράφτηκε η Αποκάλυψη από τον Άγιο Ιωάννη, που αποτελεί μέρος της Καινής Διαθήκης και ένα από τα γνωστότερα κείμενα όλων των εποχών. Χάρη στην Αποκάλυψη η Πάτμος αποτελεί κέντρο θρησκευτικού τουρισμού ενώ έχει ανακηρυχτεί Ιερά Νήσος από το Ελληνικό κράτος.

Η φυσική ομορφιά της Πάτμου σε συνδυασμό με την γραφική Χώρα και την μοναδική θρησκευτική ατμόσφαιρα είναι μερικοί από τους λόγους που το περιοδικό Forbes ψήφισε την Πάτμο ως τον πιο ειδυλλιακό προορισμό της Ευρώπης. Είναι κατάλληλη για όσους αναζητούν γαλήνιες και ποιοτικές διακοπές.

Εάν βρεθείτε στην Πάτμο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να χάσετε το πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που διεξάγεται στον υπαίθριο χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης.

Ευτυχώς στην Πάτμο η τουριστική ανάπτυξη είναι ήπια και δεν έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα του νησιού.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Πάτμος δεν είναι γνωστή για τις παραλίες της αφού οι επισκέπτες επιλέγουν το νησί για άλλους λόγους. Όμως διεθέτει γραφικές παραλίες με καθαρά νερά. πάντως όσοι αρέσκονται στις παραλίες με βότσαλο θα μείνουν ευχαριστημένοι από την Πάτμο.
Λάμπη: Μια παραλία στα βόρεια, γνωστή για τα όμορφα πολύχρωμα βότσαλά της που λάμπουν κάτω από τις ακτίνες του ηλίου, από όπου πήρε και το όνομά της. Διαθέτει άμμο και καθαρά νερά.
Βάγια: Είναι μια δημοφιλής παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και άμμο στα βόρεια της Πάτμου, κοντά στο λιμάνι.
Άγριο Λιβάδι: Μια παραλία με άμμο και βότσαλο προς τα βόρεια, κοντά στην Σκάλα, που προσελκύει αρκετό κόσμο. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, αλλά έχει και αρκετά αρμυρίκια που προσφέρουν τον ίσκιο τους.
Κάμπος: Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού και είναι μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες της Πάτμου επειδή είναι απάνεμη, έχει καθαρά νερά και ωραία αμμουδιά. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μαγαζάκια τριγύρω, ενώ μπορείτε να κάνετε και πλήθος θαλάσσιων αθλημάτων.
Δίδυμες Παραλίες: Είναι δύο παρόμοιες (εξ ου και το όνομα) μικρές και ήσυχες αμμουδιές που χωρίζονται από έναν βράχο, γνωστές και ως παραλίες Λιγγίνου. Βρίσκονται κοντά στο λιμάνι της Σκάλας προς τα βόρεια.
Γροίκος: Είναι η τουριστική παραλία του οικισμού του Γροίκου προς τα νότια της Πάτμου. Διαθέτει άμμο, καθαρά νερά και πολλά αρμυρίκια για ίσκιο.
Πέτρα: Βρίσκεται δίπλα από τον Γροίκο αλλά είναι πιο ήσυχη παραλία. Έχει βότσαλο, λίγες ξαπλώστρες και ένα beach bar. Στο άκρο της παραλίας δεσπόζει ο τεράστιος βράχος που οι ντόπιοι έχουν ονομάσει Πέτρα της Καλικατσούς.
Ψιλή Άμμος: Θεωρείται η καλύτερη από τις παραλίες της Πάτμου. Διαθέτει υπέροχη ψιλή άμμο αλλά η πρόσβαση είναι δύσκολη, καθώς είτε θα πάρετε το καραβάκι από την Σκάλα είτε θα περπατήσετε περίπου μισή ώρα για να την φτάσετε. Βρίσκεται στα νότια του νησιού.
Λιβάδι Γερανού: Μια αρκετά ήσυχη και πανέμορφη αμμουδιά. Τα πεύκα φτάνουν πολύ κοντά στην θάλασσα και παρέχουν σκιά στους λουόμενους. Απέναντί της βρίσκεται ένα νησάκι με ένα μικρό εξωκλήσι.
Άσπρη: Είναι μια ήσυχη παραλία κοντά στην Σκάλα, από όπου μπορείτε να πάτε και με τα πόδια. Διαθέτει καθαρά νερά, μερικές ταβέρνες και θέα προς την Μονή.
Μελόι: Μια παραλία με ωραία χρυσή άμμο και ζεστά νερά πολύ κοντά στο λιμάνι. Υπάρχουν αρκετά δέντρα για σκιά ενώ εκεί βρίσκεται και το κάμπινγκ της Πάτμου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Με το γρήγορο πλοίο θα φτάσετε από τον Πειραιά στην Πάτμο σε 7 μόλις ώρες, ενώ με το συμβατικό περίπου σε 10 ώρες. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο αλλά υπάρχει ελικοδρόμιο, για έκτακτες ανάγκες.


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Για τις περισσότερες παραλίες στην Πάτμο υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση μεταξύ Γροίκου και Κάμπου, περνώντας φυσικά από την Χώρα και την Σκάλα. Τα δρομολόγια όμως δεν είναι πολύ συχνά καθώς περνάνε περίπου κάθε 2 ώρες (αναλόγως της διαδρομής), άρα το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο. Εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανή για την διάρκεια των διακοπών σας, ή και να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ταξί που κυκλοφορούν στην Πάτμο.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Τα περισσότερα καταλύματα που διαθέτει η Πάτμος βρίσκονται στην Χώρα και στην Σκάλα, το λιμάνι του νησιού. Στο Μελόι θα βρείτε το μοναδικό κάμπινγκ του νησιού με μια δημοφιλή ταβέρνα δίπλα.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ 
Στην Πάτμο θα βρείτε πολλές τοπικές συνταγές με φρέσκο ψάρι. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε το τοπικό τυρί Καλαθωτός (σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα) και τα γλυκά πουγκάκια (με μέλι, καρύδι και αμύγδαλο).


ΑΓΟΡΕΣ

Πολλά παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικές εικόνες θα βρείτε στην Μονή, αλλά και σε ολόκληρη την Πάτμο. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι η κοσμηματοποιία αποτελεί παράδοση στην Πάτμο.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Χωρα
Η πανέμορφη Χώρα της Πάτμου με τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα το λιμάνι. Η Χώρα, μαζί με την Μονή και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco

Σπηλαιο της Αποκαλυψης
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στα νότια του οικισμού της Σκάλας, ανάμεσα στο λιμάνι και την Χώρα. Εδώ έγραψε την Αποκάλυψη ο Άγιος Ιωάννης και για αυτό συρρέει στην Πάτμο πλήθος τουριστών κάθε χρόνου, καθώς είναι το σπουδαιότερο θρησκευτικό αξιοθέατο της Ελλάδας. Στο εσωτερικό του σπηλαίου θα δείτε αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες και στην οροφή θα δείτε την τριπλή ρωγμή, σύμβολο της Αγίας Τριάδος, από όπου λέγεται ότι ακουγόταν η φωνή που υπαγόρευε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη.

Μονη Αγιου Ιωαννη Θεολογου
Αυτή η Μονή στην κορυφή της Χώρας λέγεται και καστρομονάστηρο, καθώς είναι συνδυασμός κάστρου και μοναστηριού, ενώ εξωτερικά μοιάζει περισσότερο με κάστρο. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα μοναστικά κέντρα της Ανατολής, ενώ στον τεράστιο χώρο του φιλοξενεί αξιοθέατα όπως το Εκκλησιαστικό Μουσείο, την Βιβλιοθήκη (που όμως δεν είναι ανοιχτή για το κοινό), μοναδικές αγιογραφίες και ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η Μονή χτίστηκε τον 11 μ.Χ. αιώνα στην θέση παλαιοχριστιανική βασιλικής, η οποία με την σειρά της είχε χτιστεί σε θέση αρχαίου ναού αφιερωμένου στην θεά Άρτεμη.

Εκκλησιαστικο Μουσειο
Είναι ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό μουσείο που βρίσκεται μέσα στην Μονή. Εκεί θα βρείτε αξιοθαύμαστους θησαυρούς, όπως κοσμήματα Βυζαντινών αυτοκρατόρων, χρυσοκέντητα άμφια με πολύτιμους λίθους, παλαιότατες εικόνες, χειρόγραφα, σκεύη, κτλ.

Λαογραφικο Μουσειο Πατμου (Χωρα)
Το Μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό Σημαντήρη του 17ου αιώνα που χτίστηκε από Σμυρναίους μαστόρους. Μέσα θα δείτε αρκετά αριστοκρατικά έπιπλα, πίνακες, εικόνες και διάφορα είδη από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πάτμου των περασμένων αιώνων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου