Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

5 ελληνικοί προορισμοί για εκείνους που θέλουν να γίνουν "Ροβινσώνες"


Ακόμα υπάρχουν παρθένες νησιωτικές κουκίδες στον ελληνικό χάρτη, ανέγγιχτες από το τσιμέντο, τη βαβούρα και την πολυκοσμία, οι οποίες προτιμώνται παραδοσιακά από λίγους και εκλεκτούς.
Ηρακλειά

 

Και όμως ακόμα και στην τουριστική σφηκοφωλιά των Κυκλάδων, υπάρχει διέξοδος. Συγκεκριμένα, θα την βρεις στις Μικρές Κυκλάδες σε μια έκταση 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκεί όπου πραγματικά αισθάνεσαι σαν τον ναυαγό που από τις μπάρες και τα ντεσιμπέλ της Πάρου, το κύμα τον ξέβρασε στην ήσυχη Ηρακλειά. Παραδεισένιες παραλίες, δύο χωριουδάκια όλα και όλα, το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη- το μεγαλύτερο των Κυκλάδων- και το βενετσιάνικο κάστρο στον Άγιο Γεώργιο. Αυτά θα αντικρίσεις στην Ηρακλειά σε αντίθεση με αμάξια, τράπεζες και πολυκοσμία που δε θα βρεις ούτε για δείγμα.


 

Γαύδος


Το εξόριστο αραξοβόλι στη νότια Κρήτη (με τις υπέροχες παραλίες της που γράψαμε αναλυτικά στο Οneman) αποτελεί την πεμπτουσία του ελεύθερου camping: αμμουδεροί λοφίσκοι, παρθένα φύση και μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας. Στους 50 μόνιμους κάτοικους του χειμώνα προστίθενται τα τελευταία χρόνια οι κατασκηνωτές του καλοκαιριού χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Γαύδος χάνει κάτι από την ανόθευτη αύρα της. Όταν πια θα σε έχει τσουρουφλήσει για τα καλά ο ήλιος σε έναν από τους κολπίσκους,  περιπλανήσου στους τέσσερις γραφικούς οικισμούς του νησιού και για το τέλος άσε τη μαγευτική θέα από τον παλιό φάρο. «Τέρμα Θεού» θα αναλογιστείς και δε θα έχεις και άδικο. Βρίσκεσαι άλλωστε στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας.

 

Φούρνοι


Πέρυσι τέτοια εποχή μια  φίλη μου είπε ότι θα πάει στους  Φούρνους. Αρχικά θεώρησα ότι έχει τρελαθεί από τη ζέστη αλλά άμα  τη επιστροφή της από το νησί, η αυτοψία της με κάλυψε: «ένας  επίγειος παράδεισος». Πρόκειται -κατά βάση- για ένα ζευγαρόνησο (συστάδα μικρών νησίδων με ένα κεντρικό νησί ) ανατολικά της Ικαρίας που φημίζεται για τον ολόφρεσκο φθηνό αστακό και τη σπιτική λεμονάδα. Εκτός από τα βαρκάκια που σε πάνε βόλτα στα απόμερα νησάκια, στα highlights των Φούρνων περιλαμβάνεται το γλέντι του 15αύγουστου με τον παππά του χωριού να παίζει μπουζούκι και να τραγουδά. Υπάρχουν μαρτυρίες, δεν λέμε λόγια του αέρα.


Αντίπαξοι

 

Οι δύο καλύτερες ελληνικές  παραλίες εντοπίζονται η μία δίπλα  στην άλλη σε μόλις τρία τετραγωνικά  χιλιόμετρα. Ονομάζονται Βρίκα και Βουτούμι και αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει, πρόκειται για τα δύο μοναδικά διαμάντια των Αντίπαξων. Σε περίπτωση που δε θέλεις να πηγαινοέρχεσαι κάθε μέρα με το καραβάκι από τους Παξούς, γιατί κακά τα ψέματα θα πεις ότι πας διακοπές στους Παξούς αλλά κάθε μέρα θα πλατσουρίζεις στις δύο «πισίνες» των Αντίπαξων, φρόντισε να κλείσεις σύντομα σε ένα από τα πέντε με έξι ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού. Εκτός από το καταπράσινο τοπίο με τα τιρκουάζ νερά, το πακέτο διακοπών περιλαμβάνει τέσσερις ταβέρνες και ένα beach bar. Κομπλέ!

 

Λειψοί


Σκέφτεσαι να πας στην Κάλυμνο και να συνδυάσεις και τη Λέρο ή να επισκεφθείς την ανερχόμενη Πάτμο; Και στις δύο περιπτώσεις φρόντισε να περάσεις μια βόλτα από τους Λειψούς. Η φιλοξενία των 689 μόνιμων κατοίκων θα σε σκλαβώσει, θα φας νοστιμότατο φρέσκο ψάρι και θα κολυμπήσεις σε γάργαρα νερά. Με ένα μαγικό τρόπο και παρά τις στοιχειώδεις τουριστικές υποδομές- το μοναδικό μπαράκι θαρρείς πως σου φτάνει και σου περισσεύει- στους Λειψούς θα βρεις την απόλυτη ηρεμία και απομόνωση.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου