Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Κίμωλος: Μια ασημένια πινελιά στο Αιγαίο


Κίμωλος. Ένα μικρό νησάκι με τεράστια ομορφιά σε προκαλεί να το ανακαλύψεις με οδηγό τις αισθήσεις σου...

Η Κίμωλος,στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, συνδέεται ακτοπλοϊκά, τόσο με τον Πειραιά, όσο και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Συνδέεται ακόμη με πολλά καθημερινά δρομολόγια με ανοικτού τύπου φέρρυ με τη γειτονική Μήλο.

«Μονόπολις» από τα αρχαία χρόνια, έχει και σήμερα έναν κύριο οικισμό, το Χωριό, άριστο δείγμα Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και μικρότερους παραλιακούς οικισμούς που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι. Λιμάνι είναι η Ψάθη με απόσταση 1 περίπου χιλιομέτρου από το Χωριό.


Ιστορία του Νησιού
Με συνεχή κατοίκηση από την Ύστερη Νεολιθική εποχή, οφείλει το όνομά της στον πρώτο οικιστή, τον «Κίμωλο», σύζυγο της κόρης του Ταύρου, Σίδης.

Η βυθισμένη σήμερα αρχαία πόλη στην περιοχή «Ελληνικά», κατοικούνταν απότα Μυκηναϊκά μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Ο κίνδυνος των επιδρομών από Φράγκους, Ενετούς, πειρατές και Τούρκους  οδήγησε στην ίδρυση ενός οχυρωμένου οικισμού, του Μεσαιωνικού Κάστρου (14ος ή 16ος αιώνας), που είναι ο πυρήνας του σημερινού Χωριού.


Εκκλησίες και εορτές της Κιμώλου
Η Κίμωλος, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι κατάσπαρτη από εκκλησίες και ξωκλήσια με αξιόλογες εικόνες και τέμπλα. Οκτώ μεταβυζαντινές  εκκλησίες προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ο Μητροπολιτικός Ναός, «Παναγία η Οδηγήτρια», διαθέτει εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πλούτο, ενώ, η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας»,των παλαιολόγειων χρόνων, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Κιμωλιάτισσα είναι η πιο πρόσφατη Κυκλαδίτισσα Αγία. Η Οσία Μεθοδία γεννήθηκε και μόνασε στην Κίμωλο (1861 – 1908), δίπλα στο Ναό της Γέννησης του Χριστού. Αγιοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 1991 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα ιερά λείψανά της φυλάσσονται στην «Παναγιά».

Οι σπουδαιότερες θρησκευτικές εορτές είναι: 21 Νοεμβρίου, τα Εισόδια: Γιορτάζει η Παναγιά, η προστάτιδα του νησιού, η εκκλησία της και οι «όπου γης» Κιμωλιάτες. 15 Αυγούστου, η Κοίμηση, με ένα ιδιότυπο τυπικό παραμονή και ανήμερα της εορτής. 5 Οκτωβρίου: Η μνήμη της Οσίας Μεθοδίας.    
Το Σκιάδι - Ένα μανιτάρι θαύμα της φύσης

Η τοπική ηφαιστειακή δραστηριότητα, δημιούργησε ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς που συνθέτουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, πλούτισε το νησί με θερμές πηγές, ημιπολύτιμα και  βιομηχανικά ορυκτά, από τα οποία η «κιμωλία γη», μοναδικό για τις λευκαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του είδος αργίλου, γνωστό από την εποχή του Μίνωα ήταν εξαγώγιμο υλικό μέχρι τον 18ο αιώνα.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, σμιλεμένο από τον άνεμο, το Σκιάδι, σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο μνημείο της φύσης.


Τι να φας και τι να πάρεις μαζί σου
-Η λαδένια
-Η τυρένια
-Η ελένια
-Παξιμάδια με σκινόκοκο.
-Εξαιρετικό μέλι.
-Τυριά:το ξινό (ξινούτσικη φρέσκια μυζήθρα) και η πικάντικη μανούρα. -Κάπαρη, κρίταμα, πελτές, κρέας.

Και φυσικά που να πας
Τα παρακάτω αξιοθέατα αξίζει να τα επισκεφτείς για να πάρεις μία γεύση για την ιστορία του νησιού:
-Το μεσαιωνικό Κάστρο, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο.
-Ο ναός της Παναγίας Οδηγήτριας.
-Τα σκεπαστά περάσματα στου Καρκάνη και η παλιά Αγορά (Χωριό).

 

-Ανεμόμυλοι στο Ξαπλοβούνι και στου Καρκάνη.
-Η Γούπα, ψαράδικος οικισμός με «σύρματα».


-Η αρχαία βυθισμένη πόλη στα Ελληνικά.
-Το Σκιάδι.
-Στο Παλιόκαστρο, αρχαία ερειπωμένη ακρόπολη.
-Οι σπηλιές, στη Βρωμόλιμνο, στον Κάβο της Γερακιάς και η Πελεκητή στον Κακοποταμό, το θερμό ιαματικό νερό στο Αγιόκλημα.
-Η Πολύαιγος.

Καλοκαίρι είναι, θα κάνεις και το μπάνιο σου. Σε καταγάλανα νερά φυσικά
Παραλίες: Ψάθη, Ρέμα, Καρά, Κλήμα, Πράσα, Μοναστήρια, Σούφι, Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι, Δέκας, Ελληνικά, Μαυροσπήλια.



 

Στην Πολύαιγο: Πάνω και Κάτω Μερσίνι, της Παναγιάς τ΄αυλάκι, Άμμουρα.

Με δορυφόρο την Πολύαιγο
Απέναντι από την Κίμωλο (στην οποία ανήκει διοικητικά) και σε κοντινή απόσταση, η Πολύαιγος είναι νησί με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία ενταγμένο στο δίκτυο NATURA. Υπέροχες παραλίες, σπηλιές και τοπία.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε την Κίμωλο, μπείτε στον τουριστικό-επαγγελματικό οδηγό gokimolos.gr για να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε όπως δρομολόγια πλοίων, καταλύμματα, αξιοθέατα, παραλίες, café, bars, εστιατόρια και ότι άλλες υπηρεσίες ψάχνετε.


Κείμενο: Δέσποινα Αθανασιάδου Βεντούρη
Φωτογραφίες: Γεώργιος Αντωνίου Βεντούρης
ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου