Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ορεινή Αρκαδία για αξέχαστα σαββατοκύριακα


Ορεινή Αρκαδία… για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!

Ο καθαρός αέρας, τα λιθόστρωτα στενάκια, η θέα στο βουνό και η μυρωδιά του τζακιού αποτελούν ένα ξεχωριστό σκηνικό! Τελικά η γαλήνη βρίσκεται δύο ώρες μακριά από την Αθήνα... στην Ορεινή Αρκαδία, που ταξιδεύει το μυαλό μέσα στις φθινοπωρινές εικόνες των βουνών της.
Εκεί ο ελληνικός καφές στο παραδοσιακό καφενείο και ο περίπατος ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπιτάκια αποκτούν διαφορετικό νόημα. Πρόκειται για έναν “must” προορισμό κοντά στην Τρίπολη, ειδικά τις κρύες εποχές, με τους τρεις οικισμούς της Στεμνίτσας,  της Δημητσάνας και της Βυτίνας… να σας κάνουν να νομίζετε ότι ζείτε μέσα σε ένα παραμύθι!

Στεμνίτσα: Η μαγική θέα συναντά την ηρεμία

Ένας οικισμός της Αρκαδίας, μόλις οκτώ χλμ, από τη Δημητσάνα, γεμάτος πέτρινα σπιτάκια, έλατα και φαράγγια! Σφιχταγκαλιασμένη στους πρόποδες της Κλινίτσας περίπου στα 1.100μ. κερδίζει τον επισκέπτη με τα αρχοντικά, τις 18 βυζαντινές εκκλησίες και τα μικρά γραφικά στενά της. Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμένο από το 1985 ως διατηρητέο οικισμό, ο οποίος καταφέρνει και «ισορροπεί» ανάμεσα στο φαράγγι, τα πλατάνια και την άπλετη θέα. Την προσοχή των επισκεπτών «τραβά» το Λαογραφικό μουσείο στο αρχοντικό Χατζή και η σχολή Αργυροχρυσοχοϊας που αναδεικνύει την τεράστια παράδοση των κατοίκων στη μεταλλοτεχνία… πραγματικοί τεχνίτες στις καμπάνες! Ζωντανή απόδειξη του έργου της Στεμνίτσας στον Αγώνα του 1821 είναι το τριώροφο Λαογραφικό μουσείο, που στέκει ηρωικά στην περιοχή.

Ορεινή Αρκαδία… για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!

Οι καρυδιές και οι κερασιές κοσμούν τις γραφικές εκκλησίες της Στεμνίτσας, με την Παναγιά Μπαφέρω του 12αι. να «πρωταγωνιστεί» στη γειτονιά του «Κάστρου». Αφού πιείτε λίγο νερό από τις βρύσες της Στεμνίτσας ανηφορίστε  προς τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου για να απολαύσετε τη θέα αλλά και το μνημείο των αγωνιστών!  Αξίζει να επισκεφτείτε, επίσης, την παλιότερη εκκλησία του χωριού, αυτή του Αγ. Νικολάου, και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Μην παραλείψετε να κατευθυνθείτε προς τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ένα βραχώδη λόφο από τον 15ο αιώνα. Εκεί θα εντυπωσιαστείτε από το κελί της Μονής που σώζεται από το 1821 και θα απολαύσετε το μοναδικό νερόμυλο Τσαγκούρου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση…

Δημητσάνα… ένας οικισμός με ιστορία!

Ο παλιότερος οικισμός της Αρκαδίας, με τη χρονολογία του να δείχνει τον 7ο αι,  βρίσκεται μπροστά σας και κάτω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού! Χτισμένη αμφιθεατρικά… η θέα της διαπερνά την κοιλάδα του Λούσιου και φτάνει μέχρι τον Ταΰγετο. Ιδιαίτερη αλλά και ιστορική, η Δημητσάνα αποτέλεσε βασικό κέντρο τροφοδοσίας στον αγώνα της επανάστασης. Τα λιθόστρωτα δρομάκια θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, ενώ οι έξι μπαρουτόμυλοι γύρω από την πόλη μαζί με το αρχοντικό του Παλαιών Πατρών Γερμανού θα σας γεμίσουν περηφάνια. Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαϊκό Μουσείο, που δίνει την ευκαιρία σε όλους να δουν από κοντά τη σέλα του Παπαφλέσσα και τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού! Βέβαια, δεν μπορείτε και να παραλείψετε το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης των Bαλκανίων, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό…

Ορεινή Αρκαδία… για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!

Σταματήστε στην πλατεία του χωριού και δοκιμάστε κουταλάκι του γλυκού και ένα ζεστό ελληνικό καφέ. Ύστερα κατεβείτε το φαράγγι προς το Λούσιο ποταμό και μαγευτείτε από την ομορφιά της φύσης και των νερόμυλων! Η γαλήνη θα ταξιδέψει το μυαλό σας. Κοντά θα βρείτε τη Μονή Φιλοσόφου, ένα μοναστήρι του 963 μ.Χ. που φαίνεται σαν να αιωρείται πάνω από τα βράχια. Πρόκειται για μια «μυστική» Μονή που αποτελούσε ένα από τα κρυφά σχολειά της επανάστασης. Επιστρέφοντας στη Δημητσάνα, μην ξεχάσετε να οδηγηθείτε προς τη βιβλιοθήκη του χωριού, καθώς περιλαμβάνει χειρόγραφα και αντικείμενα που θα σας ενώσουν με την Ελληνική ιστορία!

Βυτίνα… σαν να βγήκε από παραμύθι!

Μόλις 38 χλμ. μακριά από την Τρίπολη… ξεδιπλώνεται η ομορφιά, η ζεστασιά και η επιβλητικότητα της Βυτίνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί ήταν η κατοικία του θεού Παν, ο οποίος έπαιζε κρυφτό με τις Νύμφες ανάμεσα στα ψηλά έλατα και τα κρύα νερά του Λούσιου ποταμού. Κάθε στενό του χωριού προσφέρει μια νέα εμπειρία. Το πέτρινα σπιτάκια, ο κρύος αέρας και τα ταβερνάκια με αληθινές γεύσεις δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα! Πρώτη στάση αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, η οποία  κερδίζει τις εντυπώσεις με το μαύρο μάρμαρο της. Συνέχεια έχει το πετρόχτιστο Λαογραφικό μουσείο ή αλλιώς η βαριά ιστορία του τόπου που επικεντρώνει τη προσοχή της στην επανάσταση του 1821!

Περπατήστε μέσα στα μικρά ξύλινα καφενεία και εφοδιαστείτε με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού, φρέσκο ψωμί και αγνά φρούτα. Απολαύστε την ομορφιά των τοπίων, τη φιλοξενία των κατοίκων αλλά και την ηρεμία του χωριού. Καλό είναι να γνωρίζεται ότι η Βυτίνα δεν αποτελεί ένα από τα συνηθισμένα Ελληνικά χωριουδάκια… αποτελεί μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Πολλοί την επιλέγουν και ως σταθμό για τις πίστες του Μαινάλου, που είναι ιδανικές για κάθε λάτρη του σκι! Πριν φύγετε, επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Κερνίτσης, ένα ιδιαίτερο μοναστήρι του 1105 που βρίσκεται στο χωριό Νυμφασία και λειτουργεί ακόμα ως γυναικεία Μονή.

Ιδανική… για ράφτινγκ και σπορ

Ορεινή Αρκαδία… για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!

Μπορεί η Ορεινή Αρκαδία να γεμίζει ηρεμία τη ψυχή και το μυαλό… αλλά είναι ιδανική ακόμα και για τους λάτρεις των σπορ! Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά, ο Λούσιος ποταμός στη Δημητσάνα και το ορεινό Μαίναλο με τις χιονοδρομικές πίστες του ( σε απόσταση 30 χλμ από την Τρίπολη). Τα ορμητικά νερά του Λούσιου χαρίζουν μοναδικές στιγμές rafting ή canyoning σε συνδυασμό με το πανέμορφο σκηνικό γύρω από το ποτάμι. Πολλοί έρχονται από όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για αυτές τις δραστηριότητες! Ειδικότερα, το ποτάμι έχει κατεύθυνση προς το Βορρά και καταλήγει στον Αλφειό ποταμό. Κατεβείτε από το φαράγγι και θα βρείτε περίπτερο που διοργανώνει τέτοιου είδους δραστηριότητες…

Παράλληλα, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία και δοκιμάστε rappel στις κορυφές των βουνών της Ορεινής Αρκαδίας και τις βόλτες με Jeep Safari με 4x4… ανάμεσα από τα έλατα και τα δάση των οικισμών. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τη λίμνη Λάδωνα, η οποία ακόμα και αν απέχει 80 χλμ από την περιοχή, αξίζει σαν εναλλακτική λύση του canyoning και του trekking. Η ομορφιά της κερδίζει ακόμα και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη...

Το φαγητό είναι απόλαυση στην Ορεινή Αρκαδία!

Ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο χωρίο… δεν συγκρίνεται με τίποτα! Δοκιμάστε κρασάτο κόκορα, χειροποίητες πίτες και αγριογούρουνο, αφού είναι ο,τι καλύτερο μπορείτε να φάτε και στους τρεις οικισμούς της Ορεινής Αρκαδίας. Σπεσιαλιτέ τους δεν είναι άλλο από το παστό χοιρινό. Το πρωινό στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα δεν είναι απλή υπόθεση: αυγά από το κοτέτσι, χειροποίητα λουκάνικα με διάφορες γεύσεις και ζυμωτό ψωμί είναι μερικές από τις επιλογές σας. Τα ταβερνάκια βρίσκονται πάντα δίπλα δίπλα και μας κατευθύνουν με τις μυρωδιές τους και τον καπνό των παραδοσιακών φούρνων τους. Παραδοσιακά πιάτα, από αγριογούρουνο στη γάστρα μέχρι καγιανά, θα βρείτε στα «Κόκκινα Πιθάρια» της Βυτίνας, ενώ απίστευτη θέα και γευστικό φαγητό θα συναντήσετε στην ταβέρνα «Θόλος» στη Δημητσάνα.

Ορεινή Αρκαδία… για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!

Η φιλοξενία των κατοίκων… απαιτεί σχεδόν πάντα τσίπουρο! Βέβαια, ιδιαίτερα γευστικές είναι οι τηγανίτες τους και τα χειροποίητα λαζάνια τους, όπως επίσης ο τραχανάς και η φέτα τους. Για γλυκό επιλέξτε, είτε χαλβά, είτε γλυκό του κουταλιού που θα εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο σας. Πολλοί επιλέγουν γλυκό κάστανο ή καρότο στα μαγαζιά της Στεμνίτσας! Τέλος, μην παραλείψετε να εφοδιαστείτε με μέλι, βαζάκια με γλυκό του κουταλιού και παστέλια από το ««Παντοπωλείο εν Στεμνίτσα» στη Στεμνίτσα…

Προτάσεις για φιλόξενη διαμονή
-Στη Βυτίνα: “Grand Vytina”, “ Vytina House Forest Resort” και «Αρχοντικό Νικολόπουλου».
-Στη Δημητσάνα: “Koustenis Village”, ξενώνες «Εν Δημητσάνη»  και «Ξενώνας Τσιάπα».
-Στη Στεμνίτσα: “Country Club Τρικολώνιον”, «Αρχοντικό Κολοκοτρώνη», «Ξενώνας Στεμνίτσα» και «Το Αρχοντικό της Ζωής».

Πώς να φτάσετε…
Μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης θα μπορέσετε να αντικρύσετε την ομορφιά της Ορεινής Αρκαδίας μέσα σε συνολικά 185 χλμ. Η είσοδος προς τα ορεινά χωριά γίνεται από το χωριό Λεβίδι έξω από την Τρίπολη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου