Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ορεινή Ναυπακτία, στην αγκαλιά της αγνής φύσης


Ορεινή Ναυπακτία, στην αγκαλιά της αγνής φύσης

Θαυμάστε την πλούσια φύση και συνδυάστε διακοπές και περίπατους στο βουνό, στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Μπορεί να έχουμε συνδυάσει την πόλη της Ναυπάκτου με παραθαλάσσιο μέρος, όμως η Ορεινή Ναυπακτία από το μπλε της θάλασσας σας μεταφέρει σε σκηνικό με πράσινο και πέτρα. Έλατα, βελανιδιές, κέδροι, καστανιές και άλλα δέντρα γεμίζουν το τοπίο και σε γαληνεύουν.

Η Ορεινή Nαυπακτία ή Kράβαρα, όπως ήταν γνωστή παλαιότερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 45 γραφικά χωριά. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την πόλη της Ναυπάκτου, στο δρόμο προς Λιδωρίκι ενώ από την Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων. Tα πιο γνωστά χωριά της περιοχής είναι οι Aνω και Kάτω Xώρα (Mεγάλη και Mικρή Λομποτινά), η Λιμνίτσα, η Eλατού (Eλετσού), η Tερψιθέα (Bετόλιστα), η Aμπελακιώτισσα (Kοζίτσα) και η Γραμμένη Oξυά (Σιτίστα). Τα χωριά αυτά διαθέτουν τουριστικές υποδομές ενώ από τα υπόλοιπα 45, λίγα μπορούν να σας φιλοξενήσουν και προσφέρονται κυρίως να τα περπατήσετε ή να τα επισκεφθείτε.

Οδοιπορικό στα χωριά

Ερχόμενοι από Ναύπακτο το πρώτο χωριό που συναντάτε είναι η Λιμνίτσα. Εκεί μπορείτε να βρείτε ταβέρνες και ψησταριές με μαγειρευτά φαγητά αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χαρακτηρίζετε από πολλούς «πέρασμα» καθώς είναι μια από τις συχνές στάσεις των κυνηγών για όλους τους τους μήνες. Το χωριό έχει πολύ πυκνή βλάστηση και σίγουρα θα σας δώσει το πρώτο δείγμα πως το ταξίδι σας θα είναι γεμάτο πράσινο.

Στη συνέχεια μετά από δρόμο με πολλές στροφές (πολύ συχνό σε Φθιώτιδα και Φωκίδα), θα συναντήσετε το χωριό της Τερψιθέας. Έξω από το χωριό θα σας υποδεχτούν δύο νερόμυλοι, ο Ντεμισιάς και ο Σκαρούς. Το χωριό διαθέτει αξιόλογο ξενώνα και η θέα του στην κοιλάδα είναι φανταστική.

Μετά από 7 χιλιόμετρα  και αντίστοιχα 40 χλμ από την πόλη της Ναυπάκτου θα συναντήσετε την Ελατού. Το υψόμετρο του χωριού (1.050) προκαλεί δέος. Μέχρι το 1928 είχε το σλάβικο όνομα Eλετσού, που σημαίνει ευήλιο μέρος. Εδώ θα συναντήσετε πολλές καστανιές, έλατα, σκίνα, φτέρες, ρυάκια και πηγές νερού. Το χωριό διαθέτει τόσο ξενώνα όσο και μια πολύ καλή ταβέρνα με τοπικά εδέσματα. Εάν μιλήσετε με ντόπιους σίγουρα θα ακούσετε μύθους του χωριού με νεράιδες και άλλες μυθοπλασίες όπως συνήθως συμβαίνει στα ορεινά χωριά.

Ορεινή Ναυπακτία, στην αγκαλιά της αγνής φύσης

Συνεχίζουμε στην Άνω Χώρα (Μεγάλη Λομποτινά). Είναι από τα πιο τουριστικά χωριά λόγο έκτασης και μόνιμων κατοίκων (περίπου 400). Οι τοπικοί ιθύνοντες, έχουν επιμεληθεί σωστά και τις τουριστικές υποδομές, με συνέπεια να διαθέτει ένα καλό ξενοδοχείο (Crystal Mountain Hotel), καλούς ξενώνες και 2 - 3 καλές ταβέρνες. Το υψόμετρό της είναι επίσης μεγάλο και είναι θεαματικό πως την «αγκαλιάζουν» βουνοπλαγιές που είναι αποφύσεις των Βαρδουσίων. Στην είσοδο του χωριού το πλακόστρωτο μπορεί να σας κατευθύνει προς την κεντρική πλατεία με τις βρύσες. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο συγκεκριμένο χωριό γίνονται και πολλά πανηγύρια. Η Κάτω Χώρα βρίσκεται 5χλμ μακριά από την Άνω Χώρα και θεωρείται από πολλούς ως μια μικρή γειτονιά της. Ενδείκνυται για να επισκεφθείτε κάποιο καφενείο και να απολαύσετε το μικρό αυτό χωριό εξερευνόντας το με τα πόδια.

Απέναντι από την Άνω Χώρα, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων, θα βρείτε την Aμπελακιώτισσα (Kοζίτσα). Είναι χτισμένη στις ελατοσκέπαστες ανατολικές πλαγιές του Aη Λια και πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και διαθέτει απίστευτη θέα στους ορεινούς όγκους της Τσεκούρας και της Παναγιάς. Σημαντικό είναι πως το όνομά της το πήρε από τη Μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας και συγκεκριμένα σε ένα εικόνισμα που χάθηκε στα Αμπελάκια Θεσσαλίας και ως από θαύμα βρέθηκε εκεί. Το χωριό διαθέτει ξενώνα.

Ορεινή Ναυπακτία, στην αγκαλιά της αγνής φύσης

Η Γραμμένη Οξυά είναι ίσως από τα πιο γνωστά χωριά. Έχει πάρει το όνομα από μια οξυά που υπήρχε στη κορυφή του βουνού στη θέση Ρίπα. Πολύ γραφικό και όμορφο με στενούς δρόμους και γεμάτο από οξυές. Στη βουνοκορφή στα ανατολικά του χωρίου υπάρχει υπόγειος τάφος μακεδονικού τύπου, ο οποίος ονομάζεται από τους ντόπιους Χωνοκλησιά λόγω της εντύπωσης μικρού ναού που δίνει. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης ερείπια αρχαίου οικισμού και κεραμικά είδη πελασγικής επιρροής. Ανάμεσα στα εξωκλήσια Άγιος Δημήτριος και Αγία Μαρίνα της Γραμμένης Οξυάς υπάρχουν ίχνη αρχαίων κτισμάτων. Στο χωριό υπάρχει και το μοναστήρι του Αγιου Ιωάννη του Προδρόμου.

Τι να δείτε

Tη Mονή της Παναγιάς της Aμπελακιώτισσας - Aγ. Πολυκάρπου που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Εκεί μπορείτε να δείτε την εικόνα της Παναγίας (έργο του Eυαγγελιστή Λουκά όπως λέγεται), το χέρι του Aγίου Πολυκάρπου και τον Eπιτάφιο, έργο της Πολίτισσας κεντίστρας Mαριώρας.

Κοντά στο Mοναστήρι μπορείτε να συναντήσετε το Φαράγγι του Kακάβου. Ξεκινάτε από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι στις παρυφές του χωριού και κατεβαίνετε προς τα κάτω στον ποταμό Kότσαλο. Προτείνεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας καθώς σε διαδρομή των 45 λεπτών θα συναντήσετε ψηλές καστανιές, έλατα και κέδρους. Μέσω του μονοπατιού μπορείτε να φτάσετε στην Aνω Xώρα.

Εάν θέλετε να επισκεφθείτε μεγάλη κωμόπολη το Λιδωρίκι φαντάζει ιδανική λύση. Βρίσκεται πάνω από τη λίμνη του Mόρνου στα 800 υψόμετρο στις υπώρειες της Γκιώνας, έχει έκδηλα τα σημάδια του χρόνου. Έχει περισσότερους από 1.500 κατοίκων είναι πολύ γνωστό για τα γαλακτομικά του προϊόντα.

Σας αναφέρουμε ορισμένους αξιόλογους ξενώνες στα κεντρικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας όπως «Το Πέτρινο» στη Λιμνίτσα, το «Village Inn» και «Crystal Mountain Hotel» στην Άνω Χώρα, ο «Ξένιος» στην Κάτω χώρα και οι «Δρυάδες» στην Αμπελακιώτισσα. Στους ξενώνες αυτούς μπορείτε να απολαύσετε και καλό φαγητό. Επίσης στη θέση Καρβουνόλακα της Γραμμένης Οξυάς υπάρχει το ορεινό καταφύγιο γιά τη διαμονή και διανυκτέρευση 40 ατόμων. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1700μ., και διαθέτει δυο τζάκια, κουζίνα, δεξαμενή νερού.

Ορεινή Ναυπακτία, στην αγκαλιά της αγνής φύσης

Tι να κάνετε

O καλύτερος τρόπος να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη αίσθηση της Ορεινής Ναυπακτίας είναι να έρθετε σε άμεση επαφή με τη φύση, να περπατήσετε στα μονοπάτια των βουνών. Πολλά μονοπάτια ξεκινούν από την Ανω Χώρα για να καταλήξουν στο Φαράγγι Κάκαβου, στην Kάτω Χώρα, στον Πόδο ή την Αμπελακιώτισσα. Η πεζοπορία είναι σίγουρα κάτι σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε. Επίσης στις πλαγιές της Βαράσοβας έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα περίπου 90 διαδρομές αναρρίχησης κλιμακούμενης δυσκολίας και υψομετρικής διαφοράς από 25 έως 400 μέτρα.

Αν πάλι είστε λάτρης του mountain bike, τότε θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσετε τις αντοχές τις δικές σας και του ποδηλάτου σας. Έξι είναι οι κύριες και σηματοδοτημένες διαδρομές, και αυτές είναι οι εξής: 1) η διαδρομή ΄΄Ξανθιά Αλεπού΄΄ με μήκος 3,7 km 2) η διαδρομή ΄΄Κακός Λύκος΄΄ με μήκος 7,35 km 3) η διαδρομή στον δασικό δρόμο της Άνω Χώρας με μήκος 6,1 km 4) η διαδρομή Πόδος - Κεντρική με μήκος 16,2 km 5) η διαδρομή Αμπελακιώτισσα -Κρυονέρια με μήκος 17,4 km 6) η διαδρομή Ελατού - Αλποχώρι - Ελατού με μήκος 23,5 km. Πρέπει να τονιστεί πως οι διαδρομές Ξανθιά Αλεπού και Κακός Λύκος είναι εκτός δρόμου διαδρομές. Όλες οι υπόλοιπες ειναι σε δασικούς δρόμους.

Ο Ευηνος αποτελεί τον βασικό πόλο έλξης της περιοχής για όσους τουρίστες θέλουν να συνδυάσουν τη φύση με τα extreme sports του υγρού στοιχείου. Ράφτινγκ και Καγιάκ αποτελούν τη “must” δραστηριότητα για διασκέδαση, γυμναστική και ίσως …αδρεναλίνη. Στη θέση Χάνι Μπανιά (και όχι μόνο) παραδίδονται μάθημα από έμπειρους οδηγούς και προσφέρεται πλήρης εξοπλισμός.

Ορεινή Ναυπακτία, στην αγκαλιά της αγνής φύσης

Πότε να πάτε

Το χειμώνα θα συναντήσετε κρύο και χιόνια και ίσως η πρόσβαση να είναι δύσκολη. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πολλές βροχές και το καλοκαίρι ζέστη την ημέρα και λίγη ψύχρα το βράδυ. Ιδανική περίοδος προσωπικά πιστεύω πως είναι το καλοκαίρι, όσο και αν όλοι προτιμούν να επισκέπτονται παραθαλάσσια μέρη. Η φύση είναι αξιοθαύμαστη, ενώ όση ζέστη κι αν κάνει την ημέρα το βράδυ θα χρειαστείτε πιο βαριά ρούχα. Εάν πάλι θέλετε να επισκεφθείτε παραθαλάσσιο μέρος, η πόλη της Ναυπάκτου δεν είναι ιδιαίτερα μακριά.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου